Bekijk ook: DFIP.nl Camera2go.nl
Uw account: Inloggen Registreren

5 meest bijzonder Nikon camera's aller tijden

Wat zijn de 5 meest bijzondere Nikon Camera's aller tijden? Op deze pagina is door Hans Braakhuis antwoord gegeven op die vraag. Hans heeft een overzicht gemaakt met de camera's die Nikon heeft gemaakt en per winnaar van de TOP 5 meest bijzondere Nikon camera's heeft hij de belangrijkste voordelen van deze Nikon camera geplaatst

5. Nikon F
Alles begint met de Nikon F. Dit was in 1959 de eerste reflex camera die de reflex populair maakte. De eerste reflex ter wereld was de EXA, van de Meppelaar Johan Steenbergen in 1936, maar populair was zoiets niet. Professionals werkten met een Graflex bak en de amateurs hadden een klapcamera of een 6x6 box. Nikon maakte in 1959 alleen maar meetzoeker camera´s zoals de SP en S3. De heer Fuketa ontwierp de F en liet deze zien op camera shows in San Francisco en Tokio. Na afloop van deze shows moest hij naar zijn baas: Sorry baas, we hebben zoveel F´s op voorhand kunnen verkopen dat we al onze 3 fabrieken moeten ombouwen voor de productie van de F en de bijbehorende objectieven. Er werden nog wat fabrieken bijgebouwd en eerst in 1963 werd er nog één keer een serie meetzoekers gemaakt. De F had het fotografische landschap in een keer veranderd.

4. Nikon F-801
In 1988 komt de F-801 op de markt, voor Nikon de opvolger van de eerste AF camera de F-501. Het bijzondere van deze camera was dat veel amateurs hem kochten vanwege de techniek. Ten eerste was de AF snel genoeg om er goed mee te kunnen werken. Daarvoor was AF er wel, maar het was gewoon te traag om er lekker mee aan de gang te gaan. Vervolgens had de camera ook de matrix-lichtmeting, uit de FA. En tenslotte kon de F-801 overweg met de SB-24 flitser. Het zijn eigenlijk de mogelijkheden van deze flitser die de F-801 populair maakten. Voor de F801 maakte Nikon USA advertenties met, koop een Nikon camera en een Metz flitser. En met de komst van de SB-24 had Metz een achterstand opgelopen, die sindsdien nog niet is ingelopen. F-801 en SB-24 was de eerste combinatie die kon flitsen op het “ tweede” sluitergordijn, en het resultaat was dat je perfect belichte opnamen kreeg. Geen uitgevreten wit portret met een gitzwarte achtergrond, maar doortekening in het portret en de achtergrond. Zoiets bestond gewoon nog niet. In de eerste recensie in het blad Foto was de redactie gewoon enthousiast over de SB-24 met de F-801. En schoorvoetend kwam er twee maanden later nog een aanvullende recensie. Men had de invulflits mogelijkheden op het 2de sluitergordijn totaal over het hoofd gezien in de eerste recensie.

3. Nikon SQ
In februari 2003 komt Nikon met de eigenzinnige Coolpix SQ. Gemaakt met een stevige metalen buitenkant. Een vierkante (square) vormgeving en een monitor die beter beeld gaf als er meer licht op valt. Het was de monitor die deze camera zo bijzonder maakte. Maar tevens ook weinig populair, want het geheel was met een adviesprijs van 606 euro behoorlijk duur te noemen. Zonlicht dat op een monitor valt, maakt het veelal onmogelijk om een foto op die monitor nog te kunnen beoordelen. Met een zonnekap op de monitor is er nog wat te doen, maar het blijft behelpen. Maar met de SQ was het andersom, hoe meer licht er op de monitor viel, hoe beter het resultaat werd. Nikon heeft deze dure monitor nooit meer gebruikt, en de niet verkochte SQ’ s zijn later in Nederland gedumpt bij het Kruidvat.

2. Nikon D1
De eerste digitale camera was de Sony Mavica (prototype) uit 1981. Vanaf 1984 kwamen ze pas in de winkel. Nikon en Kodak werkten samen met de ontwikkeling van hun digitale camer’as. Later kwam ook Fuji er bij. De professionals konden een Kodak DSC camera kopen op basis van een F-801, een F3, F5 of een F-90. In die tijd ging een DCS rond de 15 tot 25.000 US$. Oudere DCS camera’s gingen rond de 50.000 US$. In 1998, zegt Nikon de samenwerking met Kodak op. We gaan ze zelf maken. En in 1999 komt men met de D1 en een adviesprijs van 7.332 euro. Dat maakte dat vele professionals deze camera konden aanschaffen. Voor het eerst was een goede camera goedkoop.

1. Nikon D3S.
De Nikon D3S is nu ongeveer een jaar op de markt. De sensor in deze camera is door Nikon zelf gemaakt. En dat terwijl Nikon meestal de sensors van Sony gebruikt. Maar ook de D2H en de D3X hebben een Nikon sensor aan boord. Het bijzonder van de D3S is de geweldige kleur definitie en de ruisonderdrukking. De “ maar” 12 megapixels van de sensor, hebben een veel grotere oppervlakte dan in een DX of compact camera. Hoe kleiner de oppervlakte van een sensor is, en hoe meer pixels er op zitten, des te warmer wordt de sensor, en des te meer ruis je krijgt. Bij de D3's kun je meestal tot 10.000 ISO zonder ruis fotograferen. En dat kunstje heeft tot op heden nog geen enkele andere camera fabrikant voor elkaar gekregen.

Gerelateerde beste digitale camera's

5 meest bijzonder Nikon camera's aller tijden

Doe ook mee aan de fotowedstrijd! Klik hier