Bekijk ook: DFIP.nl Camera2go.nl
Uw account: Inloggen Registreren

Waarop moet je letten bij het vinden van een fotoclub?

Je aansluiten bij een fotoclub is een leuke manier om je passie te delen met andere mensen. Sinds de opkomst van de spiegelreflexcamera’s voor consumenten zijn de fotoclubs als paddenstoelen uit de grond geschoten. Bijna elke gemeente heeft tegenwoordig wel een of meer fotoclubs. In dit artikel belichten we een aantal zaken waar je op moet letten als je je aan wilt sluiten bij een fotoclub.

Wat is je passie? Natuurfotografie? Architectuurfotografie? Portretfotografie?
Veel fotoclubs specialiseren zich in een bepaald thema.  Zo zijn er fotoclubs die zich vooral richten op natuurfotografie en regelmatig de natuur intrekken en fotoclubs die veel aan portretfotografie doen en vaak een model uitnodigen. Er zijn ook veel fotoclubs die alle soorten fotografie belichten. Als je je aansluit bij een fotoclub vraag dan wat de focus van de club is en vraag jezelf af in hoeverre dat past bij je eigen voorkeuren.

Wat is het niveau van de fotoclub?
Fotoclubs zijn er op alle niveaus. Vaak worden de niveaus ook gemixt, maar dat is niet altijd het geval. Vraag jezelf af wat je niveau is en wat voor fotografen je graag zou willen ontmoeten. Iedere hobbyfotograaf heeft sterke kanten en gebieden waarop hij nog meer ervaring moet opdoen. Ook van andere amateurfotografen kan je dus waarschijnlijk veel leren. Professionele fotografen hebben er waarschijnlijk meer aan om zich aan te sluiten bij een fotoclub met veel andere professionals. Het kan gebeuren dat een fotograaf die heel goed is, onbedoeld in de positie van ‘leraar’ terecht komt. Dat kan ook een dankbare positie kan zijn, waar een fotograaf veel voldoening uit kan halen. Ga daarom goed na wat je trekt.

Wat is de frequentie van bijeenkomen van de fotoclub?
Hoe vaak een fotoclub bijeenkomt verschilt. Vraag jezelf daarom af hoeveel tijd je ervoor over hebt. Er zijn clubs die elke week afspreken, clubs die eens per maand bijeenkomen, en alles daar tussenin. Schikt ook de tijd en dag van de bijeenkomsten?

Wat heeft de fotoclub verder allemaal te bieden?
Vrijwel alle fotoclubs besteden veel aandacht aan fototechniek. Maar dat is niet alles. Wat wordt er verder nog georganiseerd? Worden er exposities gegeven? Is er een clubblad? Misschien zijn er ook leuke activiteiten voor de partners? Hoe belangrijk je de overige activiteiten vindt is  natuurlijk persoonlijk.

Gerelateerde fotoclub artikelen

Fotoclub in Nederland
Waarop moet je letten bij het vinden van een fotoclub?

Doe ook mee aan de fotowedstrijd! Klik hier