Bekijk ook: DFIP.nl Camera2go.nl
Uw account: Inloggen Registreren

Introductie: Soorten digitale camera's

In dit hoofdstuk geven we u uitleg over de verschillende soorten digitale camera's die er op dit moment op de markt zijn. Houdt er rekening mee dat eigenlijk niemand weet hoe de digitale camera er uit hoort te zien. De vorm van de normale 35 mm camera's is te danken aan de ruimte die nodig is voor het fotorolletje en de wijze waarop het licht door de camera wordt opgenomen. Digitale camera's hebben deze extra ruimtes eigenlijk niet nodig en kunnen dus compleet nieuwe vormen aannemen. De meeste fabrikanten van digitale camera's gebruiken desondanks het uiterlijk en de vormen van de traditionele 35 mm camera's voor hun digitale camera's. Het uiterlijk van de digitale camera buiten beschouwing gelaten, zijn er grofweg 3 verschillende soorten digitale camera's op de markt :

- Handzame, volautomatische eenvoudig bedienbare zogenaamde 'point-en-shoot' camera's met een resolutie tussen de 3 en 4 miljoen pixels. De prijzen van deze camera's liggen rond de 400 Euro;
- Voor de meer gevorderde fotograaf die graag een aantal functies handmatig wil instellen zijn er de SLR (Single Lens Reflex) camera's. Deze camera's lijken op de conventionele spiegelreflex camera's, maar hebben een vaste lens. De SLR-like camera's hebben meestal een resolutie tussen de 4 en 5 miljoen pixels en kosten rond de 800 Euro;
- In het topsegment van de digitale camera markt bevinden zich de SLR-camera's. Deze camera's lijken het meest op de traditionele spiegelreflex camera's, hebben een resolutie tussen de 6 en 12 miljoen pixels en kunnen gebruik maken van de lenzen van uw oude spiegelreflex camera. De SLR camera's kosten tussen de 900 en 2000 Euro en hebben de hoogste resolutie, meest geavanceerde mogelijkheden en zijn het duurste van de 3 groepen.

Point-en-shoot digitale camera's

Een van de meest populaire camera's uit de vorige eeuw is de traditionele 35 mm spiegelreflex camera (ook wel SLR genoemd : Single Reflex Lens). Het nadeel van deze camera's is dat ze zwaar en groot zijn en moeilijk mee te nemen. Dat is een van de redenen waarom de zogenaamde point-en-shoot camera's aan terrein hebben gewonnen. Deze camera's zijn gemakkelijk mee te nemen in uw borstzak. Een nadeel van deze veelal kleine, compacte, volautomatische camera's is de fotokwaliteit. Hoewel deze niet slecht is, haalt de kwaliteit het niet bij die van een spiegelrelfex camera. Met de introductie van de digitale point-en-shoot camera's is het nadeel van de lagere fotokwaliteit voorgoed verdwenen. De huidige point-en-shoot camera's worden geleverd met 3 tot 4 miljoen pixels, zijn zeer eenvoudig te bedienen en mee te nemen. Niet voor niets zijn deze digitale immens populair bij het grote publiek en kunnen zij zich rekenen tot de meest verkochte camera's van dit moment. Digitale point-en-shoot camera's bieden een uitstekende prijs-kwaliteit verhouding, iets wat bij hun 35 mm voorgangers nogal wel eens ontbrak.

SLR - like digitale camera's

Een stapje hoger in het digitale camera segment bevinden zich de zogenaamde SLR-like (Single Reflex Lens) camera's. Deze camera's lijken al meer op een spiegelreflex camera. Het is echter vaak niet mogelijk om de lens af te schroeven en te verwisselen met een andere. SLR-like camera's hebben meestal een resolutie tussen de 5 en 6 miljoen pixels. Ook hebben deze camera's geavanceerdere mogelijkheden dan die u bij de point-en-shoot camera's zult vinden. Ook biedt een SLR-like camera u de mogelijkheid van TTL (through-the-lens). Het beeld dat u door de zoeker ziet, is het beeld dat direct vanaf de lens wordt gehaald. Dit in tegenstelling tot een point-en-shoot camera, waarbij u meestal door een aparte zoeken boven de lens kijkt en dus niet het echt beeld ziet dat op de lens valt. Ook dit soort camera's wordt populairder bij mensen die handmatig de camera functies willen instellen.

Professionele digitale camera's

Indien u een hoop geld over heeft voor een digitale camera en u bent een semi-professionele fotograaf dan zijn er tegenwoordig zeer professionele, SLR (Single Lens Reflex), digitale spiegelreflex camera's op de markt verkrijgbaar. Deze camera's kosten tussen de 1500 en 800 Euro, hebben enorm veel mogelijkheden en een resolutie tussen de 6 en 12 miljoen pixels. Het grote voordeel van deze camera's is dat u all uw lenzen en accessoires van uw oude spiegelreflex camera ook kunt gebruiken voor uw digitale camera. De nieuwste ontwikkeling op dit gebied is de introductie van het zogenaamde 'Four Thirds System', ontwikkeld door Olympus, Kodak en Fuji. Hiermee wordt een standaard op de markt gezet voor de grootte van de beeldsensor en de aansluiting van de lens op de camera.

De beeldsensor is 18 x 13.5 mm groot, oftewel heeft een ratio van 4 : 3. Omdat de beeldsensor een standaard grootte en vorm heeft, kunnen in de toekomst verschillende lenzen met verschillende merken camera's worden uitgewisseld. Het is niet zo dat de huidige Canon lenzen dan bruikbaar zijn op een Nikon camera. Wel is het zo dat de lenzen die ontwikkeld worden door de veschillende fabrikanten volgens de Four Thirds System standaard, gebruikt kunnen worden op ieder merk camera dat geschikt is voor deze systeem standaard. Deze standaard zorgt ervoor dat camera- en lens producenten zoals Nikon en Canon kunnen gaan concurreren met elkaars lezen. De meeste lenzen zijn erg duur om te ontwikkelen voor slechts een merk en komen nu voor een grotere markt van camera's ter beschikking. Een ander voordeel van de ontwikkeling van speciale Four Thirds System lenzen voor digitale camera's is grootte en gewicht van de lenzen. Gezien het feit dat digitale sensorchips (zoals CCD-chips) aanzienlijk kleiner zijn dan een traditionele filmrol, kunnen de lenzen voor digitale camera's ook korter. Voor de ontwikkeling van de Four Thirds System standaard was dit mogelijk, aangezien digitale spiegelreflex camera's juist ontwikkeld werden om met traditionele lenzen te kunnen werken. Aangezien slechts het kleine centrale punt van een lens nodig is voor een digitale afbeelding op de sensor-chip is een groot deel van de lens overbodig.

Het voordeel van het nieuwe Four Thirds system is een betere fotokwaliteit, uitwisselbare lenzen en body's en een relatief kortere lens met hetzelfde bereik.

Digitale video camera's

Normaal gesproken fotografeert u met uw (digitale) camera een foto per keer of een paar honderd tegelijk als uw camera ook bewegende beelden op kan nemen. Het is echter ook mogelijk om een digitale video camera als camera te gebruiken en aparte beelden hiervan te gebruiken als foto. Een digitale video camera legt ongeveer 1800 afbeeldingen per minuut vast, zo'n 30 per seconde. U hebt dus de keuze uit een flink aantal afbeeldingen, zij het dat de kwaliteit en resolutie hiervan aanzienlijk minder is dan die van een normale digitale camera. Met een digitale video camera hoeft u de beelden niet meer te transformeren naar een digitaal formaar, aangezien de beelden al digitaal zijn vastgelegd.

Speciale digitale camera's

Digitale camera's zijn zo handig dat ze steeds vaker in andere apparaten zoals telefoons en organizers worden gestopt. Deze camera's kunnen vaak ook nog de afbeelding verzenden naar andere telefoons, op het internet geplaatst worden of per email verstuurd worden naar anderen.

Gadget digitale camera's

Nu de prijzen van digitale camera's flink verlaagt zijn, wordt het steeds gemakkelijker en goedkoper om digitale camera's in verschillende apparaten te stoppen. Een leuk voorbeeld is een horloge met daarin een digitale camera. Het grote voordeel hiervan is natuurlijk dat u altijd een camera bij u heeft voor onverwachte momenten.

Doe ook mee aan de fotowedstrijd! Klik hier