Bekijk ook: DFIP.nl Camera2go.nl
Uw account: Inloggen Registreren

Waar moet je op letten bij het kopen van een geheugenkaart voor de digitale camera?

Foto’s maken is leuk, maar zonder een geheugenkaartje om de beelden op te slaan kom je niet ver. Als je nu naar de Mediamarkt of een fotozaak gaat zie je in de schappen zoveel soorten en maten geheugenkaartjes dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Het is voor een professionele fotograaf al lastig om de juiste keuze te maken, laat staan voor een hobbyist.

De meeste digitale camera’s maken gebruik van een SD-kaartje voor het opslaan van foto’s. Er zijn echter ook andere formaten, zoals de Compact Flash. We concentreren ons hier vooral op het SD-kaartje, omdat die het meest populair is. Camera2go geeft tips over dingen waar je op moet letten als je een SD-kaart of andere geheugenkaart gaat kopen voor je digitale camera.

Kies het juiste type SD-kaart
Veel digitale camera’s zijn tegenwoordig compatibel met de SDHC standaard. Als je een wat oudere camera hebt, is dit echter waarschijnlijk niet het geval. SDHC heeft als voordeel dat er meer foto’s opgeslagen kunnen worden. De opslagcapaciteit is groter dan van een gewone SD-kaart. De afkorting SDHC staat voor SD High Capacity. Grotere geheugenkaartjes zijn prettig, omdat je meer kunt fotograferen zonder je kaartje tussendoor leeg te hoeven halen. Vooral als je veel foto’s maakt of fimpjes vastlegt met je digitale camera is een SDHC-kaartje van een

De snelheid van de geheugenkaart
De minimale lees- en schrijfsnelheid van de SD of SDHC-kaart wordt uitgedrukt in klassen. Je hebt Class 2, Class 4, Class 6 en Class 10. Dit is een erg onduidelijk systeem, maar het zegt het volgende:
Class 2: minimale dataoverdrachtsnelheid van 2 MB/s
Class 4: minimale dataoverdrachtsnelheid van 4 MB/s
Class 6: minimale dataoverdrachtsnelheid van 6 MB/s
Class 10: minimale dataoverdrachtsnelheid van 10 MB/s

Dan staat er op de SD-kaart nog een X-aanduiding. × rating. Deze geeft aan wat de maximale dataoverdrachtsnelheid van de geheugenkaart is. Normaal gesproken wordt daar maximale leessnelheid mee bedoeld. Houd er rekening mee schrijfsnelheid lager ligt dan de leessnelheid. De snelheden zien er als volgt uit:
13×: maximale leesnelheid 16 Mb/s
26×: maximale leesnelheid 32 Mb/s
32×: maximale leesnelheid 38.4 Mb/s
40×: maximale leesnelheid 48 Mb/s
66×: maximale leesnelheid 80 Mb/s
133x: maximale leessnelheid 160 Mb/s

Nu blijkt in de praktijk niet de snelheid van de geheugenkaart, maar de snelheid van de camera de beperkende factor te zijn als het gaat om gegevensoverdracht. Het is daarom in de meeste gevallen niet nuttig om een extreem snelle kaart aan te schaffen, vooral niet als je alleen fotografeert en geen of weinig filmpjes maakt. Dit geldt echter niet voor moderne (duurdere) spiegelreflexen. Daarbij zal je wel het verschil merken tussen een snel en een langzaam kaartje. Normaal gesproken is een Class 2 kaartje al voldoende voor fotografie, maar als je video in HD wilt opnemen, kan je beter kiezen een class 6 kaart.

De snelheid van de SD-kaart bepaalt ook hoe snel de gegevens van het kaartje overgezet kunnen worden naar de computer en in welk tempo je de foto’s op de camera terug kan kijken.

Vertrouwd kopen
Er is op het gebied van SD-kaartjes veel kaf tussen het koren. Online, maar soms ook in winkels worden nepkaartjes of kaarten van slechte merken aangeboden die beloven heel snel te zijn, maar in werkelijkheid niet kunnen tippen aan de snelheden die ze beloven. Het is daarom belangrijk om SD-kaarten te kopen van bekende merken en in vertrouwde winkels. Denk bijvoorbeeld aan de merken SanDisk, Kingston, Apacer, Transcend en Panasonic.

Hoe groot moet de SD-kaart zijn?
Er bestaan geheugenkaarten in alle opslagcapaciteiten, van veel tot weinig. Doorgaans geldt: meer foto’s er op het kaartje passen, hoe duurder. Hoeveel oplsag je nodig hebt, hangt af van je manier van fotograferen. Gebruik je een spiegelreflex die afbeeldingen in RAW opslaat? Dan heb je al snel een 4 tot 8 GB geheugenkaart nodig. Neem je alleen foto’s met je compactcamera en sla je die op als JPG? Dan is een 2 GB kaartje meestal voldoende voor een dagje flink fotograferen. Wil je ook video opnemen met je digitale camera? Dan heb je ook tenminste 4 tot 8 GB nodig. Boven de 8 GB schieten de prijzen al snel omhoog. Het kan dan voordeliger zijn om meerdere 4 og 8 GB kaartjes aan te schaffen dan één 16 of 32 GB SD-kaart.


Gerelateerde beste digitale camera's

Waar moet ik op letten bij het kopen van een cameratas?
Waar moet je op letten bij het kopen van een geheugenkaart voor de digitale camera?
Canvascompany staat voor kwaliteit
Goedkoop printen

Doe ook mee aan de fotowedstrijd! Klik hier