Bekijk ook: DFIP.nl Camera2go.nl
Uw account: Inloggen Registreren

Wat is EXIF

Vaak krijgen we van onze bezoekers de vraag wat de mogelijkheden zijn van EXIF of wat EXIF precies betekent. Op deze pagina leggen we in stappen uit wat EXIF is, wat Exif betekent en wat je met EXIF kan doen

Opname Data:
Zoals bekend worden de helderheids en kleurwaarden van alle pixels van een gemaakte foto (soms tijdelijk) opgeslagen in een databestand.
Bij eenvoudige compact camera’s worden de data aansluitend gelijk verwerkt door het computertje (nou ja, ..tje) dat de camera in wezen óók is.
De foto’s worden in dat geval vaak opgeslagen op de memory-card in de vorm van een zgn. jpg bestand: er heeft al een aanmerkelijke reductie van de hoeveelheid data plaats gevonden (bijvoorbeeld: al die egaal blauwe lucht boven dat zonnige strand hoeft niet pixel voor pixel opgeslagen te worden, maar het gebied waar alles egaal blauw is wordt opgeslagen mét de bijbehorende waarde voor dat blauw)
 
Bij iets complexere camera’s worden de ruwe data wél opgeslagen, en wel in het zgn. RAW bestand dat voor elke camerafabrikant uniek is: er heeft nog steeds geen standaardisatie plaatsgevonden.    De leveranciers van beeldbewerkingsoftware moeten hun best doen om steeds maar weer hun software te actualiseren naar de nieuwste cameramodellen.
JPG, dat een afkorting is voor Joint Photographic Experts Group is wél een standaard voor het beschrijven, comprimeren en verscherpen van foto-data.

Naast pixel informatie kan de camera nog wel meer gegevens opslaan; zo werd al vroeg bedacht dat het nuttig kan zijn het volgende vast te houden:
·        Merk en type camera
·        Eigenaar camera
·        Fotogegevens zoals brandpunt (gebruikte waarde als ook het bereik van de lens), diafragma, sluitertijd.
·        Flitser
·        Witbalans
·        Tijdstip van opname en van eventuele (laatste-)bewerking.
·        Enz. enz......
Dit type data noemt men wel metadata en worden in digitale fotowereld gevat onder de noemer exif – data:
exchangeable image file format.

Wordt EXIF gebruikt door de vakfotograaf?
De vakfotgraaf kan echt niet zonder: je zal maar zo’n 500 – 1000 foto’s per “shoot” maken en daaruit na een tijd nog moeten selecteren! Door als een van de eerste bewerkingen je database te onderhouden kan je later weer goed terugzoeken, selecteren etc.

Heeft de amateur hier ook wat aan?
Natuurlijk is het leuk om later terug te kunnen zien wanneer de foto gemaakt werd, en bij welke sluitertijd dat gebeurde. Alleen … dat stellen we echt niet van elke foto en ook niet altijd op prijs. Het volstaat te weten dat de gegevens zijn opgeslagen in het jpg bestand en er altijd uitgehaald kunnen worden met een fotobewerkingspakket als photoshop, paintshoppro etc.
 
Wat zijn praktische toepassingen met EXIF
Een praktische toepassing had ik een jaar gelden: een familie bestaande uit pa, ma, kinderen en kleinkinderen ging een weekje naar Turkije om te vieren dat pa en ma 45 jaar getrouwd waren. Er gingen 7 camera’s mee en uiteindelijk wilde men een fotoalbum maken van alle geslaagde foto’s van die 7 camera’s.
Maar ja, ieder had op zijn eigen wijze foto’s gemaakt en niet iedereen was overal bij geweest. Al gauw ontspon zich discussie: “nee.. dat was voordat we dat deden, nee niet waar dat was er na.. enz”.
 
De één had de foto’s al bewerkt, de ander had ze nog op de camera, een heel gezoek kortom, tót ik ontdekte dat het beeldbewerkingpakket  XnView de mogelijkheid gaf alle foto’s met alle mogelijke aanduidingen als PICT_1234, PH012, _ict473 enzovoort kon sorteren op de EXIF waarde voor: opnametijdstip originele foto.
Gelukkig bleken alle camera’s bij aanschaf (ooit..) wél de juiste datum- en tijd-instelling gekregen te hebben. Anders was ik nog een avondje langer zoet geweest

Kan ik EXIF gegevens later wijzigen
Exif data kunt u wijzigen, bekijken etc met bijvoorbeeld <Microsoft Pro Photo Tools>
Ook andere gegevens kunnen vaak – binnen het  *.jpg bestand nog steeds – aan een foto worden toegevoegd, zoals tekstgegevens. Dit hangt uiteraard ook samen met het softwarepakket dat u gebruikt. Denk bijvoorbeeld eens aan <Image Walker> waarmee u uitgebreid collecties kunt aanleggen en beheren met diverse filtermogelijkheden.
 
Dit type gegevens noemt men IPTC data: het betreft een set metadata voor foto's zoals EXIF en XMP dat ook zijn. Het gaat er hierbij dus om tekst of andere informatie aan de afbeelding toe te voegen. Hieronder valt te denken aan titels, beschrijvingen, labels om snel te kunnen zoeken enzovoort.
 
Deze standaard werd door de IPTC (International Press Telecommunications Council) en de NAA (Newspaper Association of America) ontwikkeld.

Gerelateerde beste digitale camera's

De belichtingsdriehoek
Wat is EXIF
Wat is diafragma?

Doe ook mee aan de fotowedstrijd! Klik hier