Bekijk ook: DFIP.nl Camera2go.nl
Uw account: Inloggen Registreren

5 voordelen van een spiegelreflex

Denk je erover om de overstap te maken van een compact camera naar een spiegelreflex, maar weet je nog niet zeker of het wel de moeite waard is? We zetten op een rijtje wat de voordelen van een spiegelreflexcamera zijn, zodat je weloverwogen kunt kiezen.

Lenzen wisselen
Een groot voordeel van een spiegelreflex is dat je objectieven kunt wisselen. Je kunt dus voor elke fotosituatie het beste objectief nemen. Je hebt een grote keuze uit verschillende objectieven, zoals telelenzen, groothoekobjectieven en zelfs lenzen die het onderwerp vervormen, zoals fisheye objectieven. Hierdoor kan je precies de foto maken die jij wilt. Een nadeel is dat je verschillende lenzen moet meedragen.

Betere beeldkwaliteit
De sensor van een spiegelreflex is groter, wat bij veel megapixels een betere beeldkwaliteit oplevert. Als er teveel pixels op een te kleine sensor worden gepropt, zoals bij compact camera’s, kan er daarom ruis optreden. Bij spiegelreflexcamera’s is dit veel minder snel het geval.

Betere grip
Spiegelreflexcamera’s liggen vanwege hun vormgeving stabieler in de hand dan de kleine, platte compact camera’s.

Handmatig instellen sluitertijd en diafragma
Een spiegelreflexcamera heeft als voordeel dat je de sluitertijd en het diafragma handmatig kunt instellen. Hierdoor krijgt de fotograaf veel nieuwe mogelijkheden. Het maken van foto’s met een extra lange sluitertijd, zoals ’s nachts, is mogelijk, maar ook het vastleggen van actiemomenten met een korte sluitertijd. Het diafragma is van invloed op de scherptediepte.

Fotograferen in RAW
Een ander voordeel van een spiegelreflex is dat opnamen opgeslagen kunnen worden als RAW-bestanden. Dit zijn onbewerkte opnamen. Ze bevatten ruwe, originele pixelinformatie die niet zijn bewerkt door de camera of computer. Onder andere witbalans- en contrastinstellingen worden niet meegenomen. Dit geeft de fotograaf de vrijheid om met pure pixelinformatie te werken en allerlei bewerkingen zonder beeldverlies toe te passen.

Gerelateerde fotografie tips

Tips om wilde dieren te fotograferen
5 voordelen van een spiegelreflex
Handige tips voor fotograferen in de herfst
Fotografietips voor beginners
Hoe zelf kerstkaarten maken van een foto?
Tips om een fotowedstrijd te winnen?
Tips Productfotografie – Hoe producten fotograferen?
Hoe vuurwerk fotograferen?
Tips voor een fotoshoot voor familie en gezin
Hoe kun je een origineel foto-cadeau verzorgen voor moederdag?

Doe ook mee aan de fotowedstrijd! Klik hier