Bekijk ook: DFIP.nl Camera2go.nl
Uw account: Inloggen Registreren

Tips om wilde dieren te fotograferen

Ga je binnenkort naar een tropisch land en ben je op zoek naar tips om wilde dieren te fotograferen? Dan ben je hier aan het juiste adres. Natuurfotografie is een van de meest populaire vormen van fotografie. Hoewel het leuk is om een mooi landschap vast te leggen, is het nog veel spannender om wilde dieren in hun natuurlijke habitat te fotograferen. Op vakantie in verre landen kan je je fotografiehart ophalen. Of je nu apen wilt zoeken in de regenwouden van Costa Rica of een leeuw wilt vastleggen op de savannes van Zuid-Afrika, je hart zal sneller gaan kloppen en de foto’s zullen voor altijd een mooie herinnering zijn aan het moment dat je even een was met de natuur.

Tip 1) Een goede telelens is een must. Hoewel je met sommige compact camera’s een heel eind zal komen, zal je toch al snel de behoefte voelen aan een aparte telelens voor de spiegelreflexcamera.

Tip 2) Kom niet te dichtbij. Je wilt de natuur zo veel mogelijk met rust laten en de dieren niet laten schrikken. Blijf op gepaste afstand, zodat je de dieren op hun gemak kunt vastleggen. Als het dier zich niet bedreigd voelt, heb je ook rustiger de tijd om je camera in te stellen om de perfecte foto te maken.

Tip 3) Dieren zitten zelden helemaal stil. Je kunt het beste gebruikmaken van de sportstand op je camera of handmatig je sluitertijd zo kort mogelijk maken. Hoe dichter je bij het dier bent, hoe korter je sluitertijd moet zijn. Ook als je erg hebt ingezoomd, zul je een lage sluitertijd moeten gebruiken.

luiaard.jpgTip 4) Gebruik nooit een flits. Hier schrikken de wilde dieren van. Als je last hebt van onderbelichting, kun je het beste de ISO-waarde wat verhogen. Je kunt ook de belichtingscompensatie gebruiken als het gaat om een klein beetje te weinig licht. Het is altijd lastig om de afweging te maken tussen het verlengen van je sluitertijd en het belichten van je foto. Aan de ene kant wil je de sluitertijd zo kort mogelijk houden om bewegingsonscherpte te voorkomen, aan de andere kant is het wel een goede manier om je belichting te regelen. Gebruik de volgende handvatten:

- Je kunt de sluitertijd verlengen als het onderwerp goed stil zit, zoals een leguaan op een boomtak of luiaard hoog in de bomen.
- Als je gebruik kunt maken van een statief (of vaste ondergrond), kan je de sluitertijd ook iets verlengen.
- Heeft je camera of lens beeldstabilisatie? Dan kan je je ook wat meer permitteren wat de sluitertijd betreft.

islas_ballestas_copyright_eveline.jpgTip 5) Leer over het gedrag van de dieren die je wilt fotograferen. Je kunt dan beter inschatten waar je de dieren kunt vinden en wanneer het perfecte fotomoment zich zal presenteren. Een goede lokale gids kan ook helpen om mooie fotosituaties op te zoeken.

Tip 6) De beste tijd om wilde dieren te fotograferen is net na zonsopkomst en vlak voor zonsondergang. Niet alleen is het licht op deze tijden erg mooi, de meeste dieren zijn ook in beweging en laten zich zien.

Tip 7) Ga op de grond liggen. Hoe lager je blijft, hoe dichterbij je kunt komen, zonder de dieren te laten schrikken.

Kijk ook eens naar onze tips om dieren te fotograferen.

Gerelateerde fotografie tips

Tips om wilde dieren te fotograferen
5 voordelen van een spiegelreflex
Handige tips voor fotograferen in de herfst
Fotografietips voor beginners
Hoe zelf kerstkaarten maken van een foto?
Tips om een fotowedstrijd te winnen?
Tips Productfotografie – Hoe producten fotograferen?
Hoe vuurwerk fotograferen?
Tips voor een fotoshoot voor familie en gezin
Hoe kun je een origineel foto-cadeau verzorgen voor moederdag?

Doe ook mee aan de fotowedstrijd! Klik hier