Bekijk ook: DFIP.nl Camera2go.nl
Uw account: Inloggen Registreren

Hoe vuurwerk fotograferen?

Op 31 december is het weer raak: we kunnen volop vuurwerk fotograferen. Het fotograferen van vuurwerk is niet eenvoudig. Aan de ene kant heb je te maken met lichtbundels die tegen een donkere achtergrond worden getoond. Hierdoor is het contrast erg sterk. Daarnaast flitsen de lichtstipjes razendsnel door de lucht, waardoor je timing als fotograaf erg goed moet zijn. Ook hebben de meeste fotografen maar weinig gelegenheid om te oefenen: vuurwerk wordt nou eenmaal alleen afgestoken op bepaalde dagen, terwijl je bijvoorbeeld portretfotografie dagelijks kunt oefenen als je zou willen.

Camera2go en Cameraportal hebben een aantal tips op een rijtje gezet voor het fotograferen van vuurwerk. Bestudeer de tips goed. Met de juiste voorbereiding moet het dit jaar zeker lukken om mooie foto’s van vuurwerk te maken!

Tip 1 - Sluitertijd
Gebruik de bulb-modus van je digitale camera. Bij spiegelreflexcamera’s is de bulb-modus handmatig in te stellen door te draaien aan het wieltje van de sluitertijd. In de bulb-modus heb je als fotograaf volledige controle over de belichting. Je kunt bijvoorbeeld kiezen om slechts 3 seconden te belichten, maar ook om de sluiter een minuut lang open te houden. Op deze manier is het mogelijk om meerdere vuurwerksalvo’s in één foto vast te leggen. Houd een stukje zwart papier voor de lens als de vuurpijlen elkaar niet snel genoeg opvolgen.

Tip 2 – ISO-waarde
Stel de ISO-waarde zo laag mogelijk in om ruis te voorkomen. En lage ISO-waarde voorkomt tevens dat de lucht niet meer zwart, maar oranjeachtig kleurt op de foto.

Tip 3 - Scherpstellen
Scherpstellen is in het donker erg lastig. Het beste resultaat wordt meestal verkregen, wanneer de focus op oneindig wordt gezet. Doe dit ruim voordat het vuurwerk begint en maak vast een paar proeffoto’s, zodat je zeker weet dat je camera in het donker niet gaat ‘zoeken’ en daardoor net het juiste moment mist.

Tip 4 - Diafragma
Kies voor een niet te groot diafragma, omdat je een lange sluitertijd hebt. Een instellingrond de f/12 is meestal prima.

Tip 5 - Compactcamera’s
Bij compactcamera’s is het meestal niet mogelijk om de sluitertijd en focus handig in te stellen. Gebruik indien mogelijk een scèneprogramma dat speciaal bedoeld is voor vuurwerk. De camera stelt dan automatisch een lange sluitertijd en oneindige focus in.

Tip 6 – Stil houden
Het is logisch: omdat je sluitertijd langer dan normaal is, moet je de camera op een statief of een stevig muurtje zetten om bewegingsonscherpte te voorkomen.

Tip 7 – Zoomen
Zoom niet in. Dit levert bij het fotograferen van vuurwerk zelden een mooi plaatje op. In plaats daarvan is het aan te raden om de foto achteraf met een fotobewerkingsprogramma uit te snijden.

Tip 8 – Helderheid
Aan het begin van oudejaarsavond hangen er nog weinig kruitdampen in de lucht. De foto zal daardoor helderder en frisser ogen dan later op de avond.

Tip 9 – Locatie
Loop als het nog licht is rond in de buurt om een geschikte locatie te vinden. Kies bijvoorbeeld een hoger gelegen plekje, vanwaar je een mooi uitzicht hebt op het vuurwerk boven de stad. Ook een plekje aan de oever van het water doet het altijd goed op de foto.

Heeft u nog meer tips om vuurwerk te fotograferen? Stuur ze naar ons op en wij noteren het op onze site!

Gerelateerde fotografie tips

Tips om wilde dieren te fotograferen
5 voordelen van een spiegelreflex
Handige tips voor fotograferen in de herfst
Fotografietips voor beginners
Hoe zelf kerstkaarten maken van een foto?
Tips om een fotowedstrijd te winnen?
Tips Productfotografie – Hoe producten fotograferen?
Hoe vuurwerk fotograferen?
Tips voor een fotoshoot voor familie en gezin
Hoe kun je een origineel foto-cadeau verzorgen voor moederdag?

Doe ook mee aan de fotowedstrijd! Klik hier