Bekijk ook: DFIP.nl Camera2go.nl
Uw account: Inloggen Registreren

Tips om een fotowedstrijd te winnen?

Met een fotowedstrijd zijn mooie prijzen te winnen. Daarom wil je natuurlijk je beste en mooiste foto insturen. Wij hebben de beste tips om een fotowedstrijd te winnen verzameld. Waar let de jury nou op bij een fotowedstrijd? Hoe wordt je foto beoordeeld? We geven je enkele tips om de volgende keer de beste foto in te sturen voor een fotowedstrijd.

Tips om een fotowedstrijd te winnen – 1. originaliteit
Het is belangrijk om een originele foto in te sturen. Je hoeft niet naar exotische oorden te trekken om een originele foto te schieten. Alledaagse onderwerpen kunnen prima gebruikt worden, zoals een paddenstoel, drukke winkelstraat of een spiegeling in een plas water. Probeer goed naar het onderwerp te kijken en er bijzondere details in te zien. Probeer verschillende hoeken uit, close-up en ver weg. Wees creatief en experimenteer. Wees niet bang om lelijke foto’s te maken. Opeens ontdekt je een goede hoek en maak je een prachtig plaatje.

Tips fotowedstrijd – belichting
Een goede belichting kan je foto maken of breken. Fletse foto’s ogen heel alledaags en weinig bijzonder. Een foto met weinig details vanwege over- of onderbelichting kan erg saai zijn. Het is moeilijk om onder alle omstandigheden de juiste belichting te krijgen. Werk desnoods met een aparte flitsunit voor meer speelruimte. In het volgende artikel is meer te lezen over de belichting van een foto: http://www.cameraportal.nl/fotografie-techniek/uitleg-en-tips-over-de-belichtingsdriehoek/

Tips fotowedstrijd – kleur
Of je nu een dramatische donkere foto maakt met spanning en mysterie of een vrolijk kleurrijk tafereel vastlegt, de kleuren moeten kloppen. Kijk kritisch naar het kleurgebruik. Past het bij de sfeer die je wilt vastleggen? Voegen de kleuren wat toe of zijn ze er toevallig? Probeer de kleuren eventueel te beïnvloeden door de kleurverzadiging op te voeren of door meer of minder licht toe te voegen. Of maak eens een HDR-foto met hele dramatische kleuren en contrasten!

Tips fotowedstrijd – nabewerking
Niet bij alle fotowedstrijden is het toegestaan om foto’s na te bewerken. Vaak kraait er ook geen haan naar, dus kan je best met Photoshop aan de slag gaan. Probeer geen gekke dingen te doen, maar te werken met het materiaal dat je hebt. Zo krijg je een natuurlijk resultaat dat niet bewerkt oogt. Met Photoshop is de belichting goed aan te passen en zijn kleine oneffenheden weg te werken. Soms is dit ook al in de camera zelf mogelijk. Natuurlijk moeten rode ogen gecorrigeerd worden en moet de horizon worden rechtgezet.

Nu weet je hoe je je beste foto kunt kiezen om in te sturen bij de fotowedstrijd. Upload je mooiste foto hier om mee te dingen naar mooie prijzen.

Handige links:
- Zelf meedoen aan een fotowedstrijd

Gerelateerde fotografie tips

Tips om wilde dieren te fotograferen
5 voordelen van een spiegelreflex
Handige tips voor fotograferen in de herfst
Fotografietips voor beginners
Hoe zelf kerstkaarten maken van een foto?
Tips om een fotowedstrijd te winnen?
Tips Productfotografie – Hoe producten fotograferen?
Hoe vuurwerk fotograferen?
Tips voor een fotoshoot voor familie en gezin
Hoe kun je een origineel foto-cadeau verzorgen voor moederdag?

Doe ook mee aan de fotowedstrijd! Klik hier