Bekijk ook: DFIP.nl Camera2go.nl
Uw account: Inloggen Registreren

Handige tips voor fotograferen in de herfst

Het is weer herfst. De paddenstoelen schieten uit de grond, kinderen kunnen weer kastanjes rapen en blaadjes vallen van de bomen. Voor fotografen is dit een prachtig moment om de natuur in te trekken met een digitale camera. De herfst is een goede periode om te fotograferen, want de kleuren in de natuur zijn prachtig. We geven een aantal tips om mooie herfstfoto’s te maken.

Herfstfoto tips - Kies het juiste tijdstip: het gouden uur
Op het gouden uur, aan het einde van de dag voor de zon ondergaat, kan je de mooiste foto’s maken in de herfst. Het licht zorgt er dan voor dat de rode en bruine tinten nog levendiger worden. Heel vroeg in de ochtend, vlak na zonsopkomst is het licht ook heel mooi.

fall_foto_2.jpgHerfstfoto tips - Kies de juiste witbalans
Zit de witbalans op ‘bewolkt’. Dit zorgt ervoor dat de kleuren levendiger uitkomen. Deze setting zorgt voor een net wat warmer resultaat dan de gewone daglichtmodus. In de herfst kan je dit goed gebruiken!

Herfstfoto tips - Nabewerken
Met fotobewerkingsprogramma’s als Photoshop, iPhoto of zelfs Preview is het mogelijk om de kleuren van de foto aan te passen. Je kunt de kleurverzadiging wat opvoeren en de foto eventueel iets meer belichten. Ook is het vaak mooi om het contrast van de voorgrond iets op te voeren, vooral als je onderwerpen fotografeert met kleine details, zoals bladeren met nerven of een paddenstoel met stippen.

Herfstfoto tips - Kies een bijzondere compositie
Foto’s worden veel interessanter als je voor een niet-alledaagse compositie kiest. Fotografeer een paddenstoel eens van onderen (tegenwoordig kan dat heel gemakkelijk met al die spiegelreflexen met kantelbare LCD-schermen), maak een foto van dwarrelende bladeren (kies een korte sluitertijd) of maak een silhouetfoto van een kind in het bos. Wees creatief en speel met de compositie. Kijk ook eens naar de bijzondere vormen die bomen en takken soms kunnen hebben en let op details.

Herfstfoto tips - Bewolking is goed!
Op bewolkte dagen filtert de zon minder kleuren uit je foto, dus kan je juist diepere kleuren verwachten. Stop je camera dus niet weg als de zon even niet schijnt, maar trek er juist op uit. Nabewerking kan helpen om de belichting en kleurverzadiging te perfectioneren.

fall_foto_3.jpg

Upload je mooiste herfstfoto op onze site en onze bezoekers zullen je herfstfoto beoordelen.

Gerelateerde fotografie tips

Tips om wilde dieren te fotograferen
5 voordelen van een spiegelreflex
Handige tips voor fotograferen in de herfst
Fotografietips voor beginners
Hoe zelf kerstkaarten maken van een foto?
Tips om een fotowedstrijd te winnen?
Tips Productfotografie – Hoe producten fotograferen?
Hoe vuurwerk fotograferen?
Tips voor een fotoshoot voor familie en gezin
Hoe kun je een origineel foto-cadeau verzorgen voor moederdag?

Doe ook mee aan de fotowedstrijd! Klik hier