Bekijk ook: DFIP.nl Camera2go.nl
Uw account: Inloggen Registreren

Tips Productfotografie – Hoe producten fotograferen?

Steeds meer mensen beginnen een eigen webwinkel of willen om een andere reden (verzekering?) producten die ze in huis hebben fotograferen. Vooral voor diegenen die hun spullen te koop willen aanbieden is het belangrijk dat het product zo mooi en duidelijk mogelijk op de foto staat. Maar hoe bereik je dit? Natuurlijk is het afhankelijk van de eigenschappen van het product, zoals de vorm, eventuele glans, de kleuren, hoe je de camera en de belichting exact moet instellen. Toch proberen we in zijn algemeenheid iets te zeggen over het fotograferen van producten. Voor specifieke tips, kan je altijd het reactieformulier onderaan de pagina invullen.

- De achtergrond
Wat betreft de achtergrond kun je op verschillende manieren te werk gaan. Het makkelijkste is om een witte achtergrond te gebruiken, of in ieder geval een effen kleur. Een groot vel dik papier kan al wonderen doen. Drapeer het vel zo dat het product op het vel komt te staan en zonder vouwen of kronkels naar achteren doorloopt. Plak de bovenkant van het vel bijvoorbeeld tegen een muur en laat het op de grond doorlopen. Het is belangrijk dat je geen vouw maakt op het punt waar de muur overgaat in de vloer. Dat geeft een lelijke schaduw. Een witte achtergrond heeft als voordeel dat het product er echt uitspringt.

Je kunt er ook voor kiezen om de achtergrond een specifieke sfeer mee te geven. Echter niet alle producten lenen zich hiervoor. Als je bijvoorbeeld een exotisch ruikende parfum verkoopt, zou je deze kunnen plaatsen tegen een tropische achtergrond met fruit en exotische bloemen. Ook voor bepaalde delicatessen is een sfeervolle achtergrond geschikt. Maak bijvoorbeeld een rustiek Italiaans ogende achtergrond door het product (misschien een mooie Italiaanse hampoot?) op een houten tafel te plaatsen met een goed glas wijn, een broodmandje, wat droge pasta, groente, en misschien wat Parmesaanse kaas. Maak het geheel af door een beetje meel of bloem op de tafel te strooien, zodat het lijkt alsof er net verse pizza is gebakken.

- De camera en uitrusting
Je kunt het beste een spiegelreflex gebruiken en in RAW-formaat schieten. Zo kan je achteraf zonder kwaliteitsverlies nog instellingen aanpassen. Gebruik een zoomlens die in ieder geval het middenbereik, zo tussen de 40mm en 100 mm, dekt. Het is fijn om in ieder geval beeldstabilisatie in de camera en/of in de lens te hebben. Een statief zal ook een uitkomst zijn.

Meestal zal je de achtergrond niet scherp in beeld willen hebben. Je kunt op twee manieren proberen om de achtergrond te vervagen.
- Ga niet te ver weg staan en zoom in op het product
- Gebruik een groot diafragma

Experimenteer een beetje met de zoominstellingen en het diafragma als het niet de eerste keer lukt. Zoom liever niet volledig in, tenzij je zeker weet dat je lens dit aankan. Veel objectieven geven meer vervorming bij het uiterste zoombereik dan bij een middeninstelling.

- Belichting
Bij productfotografie is het meestal zaak om schaduwen zo veel mogelijk te voorkomen, zeker schaduwen die op het product zelf vallen. Afhankelijk van de vorm van het product is het daarom van belang om lichtbronnen aan verschillende kanten te gebruiken. Dit kan een raam zijn, maar bijvoorbeeld ook een extra lamp. Verschuif de lichtbronnen tot er geen hinderlijke schaduwen meer te zien zijn. De (invul)flits kan helpen om nog wat extra licht van voren te creëren, maar soms doet de flits vanwege de spiegeling die deze veroorzaakt meer kwaad dan goed. Zet indien mogelijk de flits op een lagere intensiteit als je van dichtbij fotografeert.

- Positie
Bij productfotografie is de beste positie om te fotograferen meestal van voren. Als je vanuit een hoek fotografeert kunnen de proporties van het product anders lijken.

- Nabewerking
Bij het fotograferen van producten is nabewerking met de computer even belangrijk als bij portretfotografie. Controleer altijd de belichting, kleurverzadiging en de witbalans (erg belangrijk!). De achtergrond moet echt wit zijn en niet een beetje gelig of grijs. Verwijder ook eventuele vlekjes en stofjes. Het contrast kan ook nog wat aangepast worden. Snij de afbeelding uit, zodat je alleen het gedeelte overhoudt dat geschikt is voor publicatie.

ring_product.jpgGerelateerde fotografie tips

Tips om wilde dieren te fotograferen
5 voordelen van een spiegelreflex
Handige tips voor fotograferen in de herfst
Fotografietips voor beginners
Hoe zelf kerstkaarten maken van een foto?
Tips om een fotowedstrijd te winnen?
Tips Productfotografie – Hoe producten fotograferen?
Hoe vuurwerk fotograferen?
Tips voor een fotoshoot voor familie en gezin
Hoe kun je een origineel foto-cadeau verzorgen voor moederdag?

Doe ook mee aan de fotowedstrijd! Klik hier